Nemzetközi Mensa

A Mensa nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Angliában. Ma több mint 140 000 tagja van a világ közel száz országában. Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa.

A Mensa célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. Egyetlen tagsági kritériuma egy rendszeresített és ellenőrzött intelligenciateszten elért olyan szint, amely magasabb, mint az emberek 98%-áé.

A Mensa az egész világra kiterjedő szervezet, amelynek mintegy negyvenöt országában létezik helyi szervezete, és még további harmincban élnek Mensa-tagok. Ez különösen szerencsés az utazások, más kultúrák megismerése szempontjából. Az úgynevezett SIGHT (Service for Information, Guidance and Hospitality to Travellers) intézménye segítséget nyújt a külföldre látogató tagoknak a szálláskeresésben, az eligazodásban, a helyi szervezettel való kapcsolatfelvételben. A magyar SIGHT is megpróbál minden lehetőséget megadni a hozzánk érkező külföldi mensásoknak. A nemzeti szervezetek aktívan együttműködnek, képviselőik évente találkoznak tapasztalatcserére. Gyakran előfordulnak közös programok is. Immár hagyomány az úgynevezett EMAG (Európai mensás találkozó), amelyre egész Európából várják a tagokat.

A nemzetközi Mensa weboldala

A nemzetközi Mensa weboldalát a mensa.org címen találod. Itt megtalálod a nemzetközi alapszabályt, a nemzeti Mensák részletes adatait és elérhetőségét, valamint a nemzetközi SIG-eket is.

A mensa.org oldalon történő regisztrációnál a tagságod ellenőrzése automatikusan megtörténik. Arra azonban figyelj, hogy a First name (keresztnév) és Last name (vezetéknév) pontosan ugyanaz legyen, mint ami a tagi profilodban (ékezetekkel együtt, de előtag nélkül!), ellenkező esetben az automata ellenőrzés nem fog működni (és persze a National Group Passwordnél se rontsd el az itteni jelszavad).

Ha a regisztráció még sem sikerülne, írj a titkárnak.

Magyar nyelvű leírás a Nemzetközi Mensa működéséről

Híres mensások

Rengeteg híres színészről, zenészről és tudósról röppen fel a hír a médiában, hogy nagyon magas az IQ-ja. Ugyanakkor ezekről hivatalos információ, bizonyíték nincs, így nem tudhatjuk, mi igaz belőle. De azért vannak olyanok is, akik tényleg Mensa-tagok voltak:

Isaac Asimov

A science-fiction egyik atyja. Műveit nem kell bemutatni.

Geena Davis

Amerikai színésznő (Thelma és Louise, Utánunk a tűzözön stb.)

Sir Clive Sinclair

A ZX Spextrum számítógép atyja. 17 éven át volt a brit Mensa elnöke.

Gen. Norman Schwarzkopf

A Sivatagi Vihar hadművelet vezetője.

Steve Martin

Oscar-díjas amerikai komikus (Rózsaszín párduc, Örömapa stb.)

Martin Cooper

Amerikai tudós, a mobiltelefon feltalálója.