Online IQ-próbateszt

Ezt az egyedülálló adaptív tesztet a Mensa HungarIQa az OTP Fáy András Alapítvánnyal közös programként készítette, minden jogot közösen birtokolnak. Célunk az volt, hogy egy mindenki számára elérhető, ingyenes, pontos és gyors mérést lehetővé tevő IQ-tesztet hozzunk létre.

Mitől egyedülálló ez a teszt?

Az interneten szinte soha nem találunk valódi IQ-tesztet – különösen nem ingyen – hiába állítja jó néhány oldal az ellenkezőjét (gyakran a kitöltés után kérve emelt díjas SMS-t az eredmény közlésének feltételeként). Ennek fő oka, hogy a komoly tesztek elkészítése – és különösen azok sztenderdizálása, amit országonként el kell végezni – rendkívül drága, általában több éves munkát igénylő folyamat, amelynek eredménye könnyen elveszítheti az értékét, ha nyilvánosságra hozva betanulhatóvá válik a megoldókulcs. Ez a teszt a Mensa HungarIQa tagságában koncentrálódó szellemi tőkének és az OTP Fáy András Alapítvány támogatásának köszönhetően az egyetlen olyan, magyarországi mintán sztenderdizált komoly IQ-teszt, amelyet bárki elérhet, és valóban ingyen megmérheti vele a saját IQ-ját. Ez nemcsak a szellemi értékek és a közhasznúság iránt elkötelezett készítői csapat összefogásának köszönhető, hanem annak is, hogy a különleges adaptív megoldással nincs betanulható megoldókulcs, és ez garantálja, hogy a teszt hosszú távon jó eszköz maradjon az IQ mérésére.

Mi az, hogy adaptív IQ-teszt?

Míg a hagyományos teszteken mindenki ugyanazzal a fix kérdéssorral szembesül, az adaptív tesztek esetében a véletlenszerűen kapott első feladat után mindenki a korábbi válaszaitól függően kapja a következő kérdést, mintegy személyre szabva egy egyedi IQ-tesztet az ő szintjének mérésére kalibrálva. Ennek nem csak az az előnye, hogy nem kell tartani a gyors elhasználódástól, hanem az is, hogy a teljes tartományban történő pontos mérés nem igényel több órát és extrém erőfeszítést a kitöltőtől. A klasszikus IQ-tesztek esetében ez nem lenne megoldható, ezért a pszichológusok általában olyan teszteket használnak, amelyek egy bizonyos IQ-tartomány mérésére készültek, és gyakran ott sem konkrét értéket, csak egy szűkebb tartományt adnak eredményül. Bár az interneten gyakran látni olyan „teszteket”, amelyek egy fix 30 kérdésből álló feladatsor alapján különböztetnek meg 60-80 IQ-eredményt, ez azonban nem lehetséges. Az adaptív teszt során gyakran többszáz kérdés közül kerül ki az a 11-24 feladat, ami a kitöltő képességeinek pontos mérésére alkalmas.

Fontos tudnivalók

  • Ez a teszt nem a Mensa felvételi tesztje. (Arra itt lehet külön jelentkezni.)
  • A teszt eredménye tájékoztató jellegű, vagyis nem ad „hivatalos” értékelést.
  • A kezdőoldalon statisztikai célból adatokat kérünk majd Öntől, a teszt végén pedig megtudhatja az eredményét. A teszt után időnként még néhány kutatási célú kérdés megválaszolását fogjuk kérni, de ez nem feltétele az eredmény megjelenítésének. Nevét természetesen sehol nem kérdezzük, adatait bizalmasan kezeljük, kizárólag az intelligencia kutatásával és a teszttel kapcsolatos tudományos célokra használjuk, harmadik félnek nem adjuk tovább.

Az adaptív tesztet készítette: Dr. Kovács Kristóf
Projektvezető: Nagy Lantos Balázs
Sztenderdizálás: Nádasi Tibor

A feladatokat készítette: Sárdi Tibor, Károlyi Zsuzsanna, Tóth Tamás, Temesvári Eszter, Vasas Gábor, Balatoni Kinga, Benkő Marína, Birtalan Szabolcs, Tuttosi Zoltán, Feleki Zoltán, Görög Kinga, Horváth Péter, Nagy Lantos Balázs, Winkler Péter, Csaba Zsolt, Éliás Gergely, Hartl Zoltán, Nagy Győző, Pap Ibolya, Rátkai János, Tüskés György, Mózes Krisztián

Programozás: Ferencz Endre, Bognár Péter
Dizájn: Istvánfy Gergő

Köszönjük az együttműködést és segítséget: OTP Fáy András Alapítvány; Schrankó Péter; Gróf Henrik; Budai Középiskola; Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola; Gyáli Eötvös József Közgazdasági Szakközépiskola; Budapest XX. Kerületi Kossuth Lajos Gimnázium; Hartl Zoltán; Kolonits Tamás; Chrobacsinszky Eszter; Mizsányi Attila; Barnóth Brigitta; Birtalan Szabolcs; Boros Márton; Dinya Péter; Gyimesi Zsuzsa; Hegedűs Kriszta; Kecse Nagy Anikó; Makai Nóra; Márkus Alfréd; Marosi Bence; Mózes Krisztián; Pájer Boró; Rabovszky György; Retek György; Steiner Imre; Sutyinszki András; Szegedi István; Takács Ferenc; Temesvári Eszter; Tóth Tamás

Az adaptívteszt-algoritmus a Concerto 3.8.3.-as változatán fut (© Psychometrics Centre, University of Cambridge).