A kacsa

A Mensa weboldalán – nézelődőként is, de főleg tagként – sok helyen találkozhatsz valamilyen formában egy kis, sárga gumikacsával. Hogy miért? Tulajdonképpen egy véletlen folytán.

Még valamikor 2010 körül készült az első olyan design, amin már szerepelt ez a kép, amin a sok szürke között egy sárga kacsa nézelődött. Azért esett erre a választásunk, mert egy olyan képet kerestünk, ami humorosan utal arra, hogy a mensások is olyanok, mint mindenki más, de egy kicsit mégis mások, és persze a szlogenünkre is: a legszínesebb szürkeállomány. Egyszeri poénnak indult, de olyan nagy lett a sikere, hogy végül aztán tíz éven át ezt használtuk a weboldalunk fejlécében, és a kiadványainkon, sőt, sokáig a tagkártyáinkon is.

Annak idején megvettük a képet egy internetes stock-fotós weboldalról, de idővel így tettek sokan mások is, a fotó pedig elterjedt a neten, és utóbb egyre többször jött szembe különféle szolgáltatásokat, termékeket reklámozva. Mostanra elveszítette azt az egyediségét, amiért annó annyian szerettük, és talán maga a Mensa is felnőtt, megkomolyodott ennyi idő alatt, ezért közel egy évtized után fokozatosan megválunk tőle.

Na jó, azért annyira nem komolyodtunk ám meg! Szóval maga a kis, sárga kacsa megmarad, és aki ismeri a történetét, annak továbbra is azt jelzi, hogy egy kicsit mások vagyunk. 🙂

Istvánfy Gergő
grafikus, a Mensa HungarIQa kacsászati szakértője