Mi a Mensa?

A Mensa egy nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Angliában. Ma közel 140 ezer tagja van a világ száz országában. Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa. A Mensa célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. Egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése.

A Mensa nem kötelezi el magát egyetlen ideológia, filozófia, politika vagy vallás mellett sem, és semmilyen közös véleményt nem erőltet a tagjaira.

A Mensa igyekszik tudatosítani és népszerűsíteni az intelligenciát mint értéket, lehetőségei szerint mindent megtesz azért, hogy az emberi intelligenciát az emberiség javára fordítsuk. Támogatja az intelligencia természetére, jellemzőire és használatára irányuló kutatásokat, nem utolsósorban pedig ösztönző közeget biztosít a tagjainak.

A Mensa tagfelvételi tesztírásokat szervez. Azokat hívjuk meg a klubba, akik a teszten kiemelkedő intelligenciáról tesznek tanúbizonyságot, azaz olyan IQ-értéket érnek el, amely csak az emberek két százalékára jellemző.

Ha a napi működést nézzük, akkor a Mensa egyfajta klub. A tagjaink a szabadidejük egy részét töltik el a Mensában. Közös programokat szervezünk, Facebook-csoportokat működtetünk, kapcsolatokat építünk, IQ-tesztet fejlesztünk, logikai játékokat tesztelünk, vagy éppen jótékonykodunk. Van, akit évente egyszer látunk, más minden programon ott van. A tagjaink egy része fiatal, másik része idősebb, az egyik felük budapesti, a másik felük az ország többi részén lakik.

További kérdéseidre a GYIK és a MIÉRT JÓ MENSÁSNAK LENNI oldalon találhatsz választ, de az alábbi rövid riportokból is sok minden kiderül a Mensáról.

Az alábbi beszélgetés néhány évvel ezelőtti, de még mindig aktuális: