Tagdíj

A Mensa nonprofit szervezetként a tagdíjakból – és egyéb bevételekből, pl. az SZJA-1%-okból – támogatja a programokat, fedezi az egyesület működtetésének egyéb költségeit, a tagdíj tehát valamilyen formában visszakerül hozzánk, a tagokhoz.

A teljes tagdíj összege: 12 000 Ft/év.
24 év alatt és 65 év felett 50% kedvezmény: 6000 Ft/év.

(A tagdíj egy teljes évre szól: a befizetés napjától a következő év azonos hónapjának utolsó napjáig.)

További kedvezmények

Vidéki tagok tagdíjkedvezménye

Amennyiben életvitelszerűen nem Budapesten vagy Pest vármegyében élsz, 30% kedvezményt kapsz a tagdíjból, így az 8400 Ft/év. A kedvezmény megállapításánál a profilod Lakhely vármegye mezőjét vesszük figyelembe.

Folyamatos tagságért járó kedvezmény

A folyamatos tagság minden 5. éve után (vagyis a 6., 11. és 16. év befizetésekor) a tagdíj 10%-kal csökken (precízebben: a kedvezmény mértéke 10 százalékponttal nő; ennek maximális mértéke 30%).

Ha nem vagy biztos abban, hogy hány éve vagy tag, vagy volt-e 3 hónapnál hosszabb kimaradásod (ilyenkor a tagsági jogviszony megszakad), a saját profil oldaladon tudod megnézni a folytonos tagságod kezdetét.

A fenti két kedvezmény nem vonható össze, a rendszer automatikusan a számodra kedvezőbbel számol és az automatikus e-mailes értesítőben is a tényleges tagdíj szerepel. 

GYES-tagdíj

Akinek 3 éven aluli gyermeke van és/vagy GYES ellátásban részesül, a tagdíjból 50% kedvezményt kap, így 6000 Ft/év a tagdíja. Ennek igényléséhez a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, vagy a gyesről szóló határozatot kell elküldeni a titkar@mensa.hu címre.

Vendégtag regisztrációs díja

Amennyiben egy külföldi Mensa-szervezet tagja vagy, de szeretnél értesülni a magyarországi eseményekről is, akkor lehetőséged van vendégtagságot kérni. Ennek díja a mindenkori legalacsonyabb tagdíj, ami jelenleg 6000 Ft. Kérjük, vedd figyelembe, hogy külföldi címre nem tudunk küldeményt postázni.
A vendégtagságról itt olvashatsz bővebben.

A fenti kedvezmények nem összevonhatóak, amennyiben több kedvezményre is jogosult lennél, akkor a számodra legmagasabb mértékű kedvezménytípust adjuk meg.

Hogyan fizetheted be a tagdíjat?

Bankkártyával (ezt a fizetési módot szeretjük a legjobban, mert így minden automatikusan történik)

Ha belépsz a honlapra, akkor a saját profil oldaladon jelezzük, ha aktuális a befizetés, ott tudsz a fizetés gombra kattintani. Ha így fizeted be a tagdíjadat, körülbelül 1 perc után már élhetsz is a tagság előnyeivel (egy kicsit várnod kell a befizetés után, hogy a banktól megjöjjön a válasz).

Banki átutalással, automata rendszeren át (ezt a módot is szeretjük, mert szintén automatikus)

profilodban a “fizetés átutalással” gombra kattintva fizethetsz átutalással. Ekkor megkapod az összes adatot, hogy hova és milyen közleménnyel kell elutalnod az összeget. Figyelj arra, hogy pontosan kövesd az utasításokat, mert ha ez nem sikerül, az összeg “vissza fog pattanni”. Amint megérkezik a befizetésed, azt automatikusan feldolgozzuk. Ha szükséges, itt találsz ehhez egy részletes útmutatót.

Banki utalással közvetlenül a Mensa számlára

A tagdíj összegét a Mensa HungarIQa Egyesület számlájára utalhatod át, számlaszámunk:
10918001-00000051-98370001 (Unicredit Bank)
A megjegyzésben, kérjük, tüntesd fel a neved és a tagsági számod!
Ennél a módszernél kézzel kell feldolgozzuk a befizetést, így akár egy hétbe is beletelhet, mire érvényesül. Ha átutalással fizetnél, javasoljuk, hogy inkább a fenti, automata rendszeren keresztülit válaszd.

Figyelj arra, hogy helyesen add meg a tagdíj összegét. Amennyiben többet utalsz, mint szükséges, de ez nem haladja meg a 12 000 Ft-ot, úgy vesszük, hogy nem kívánsz élni a számodra nyújtott kedvezménnyel.

Ha külföldről utalsz, akkor fontosak az alábbi infók:

Mensa HungarIQa Egyesület
IBAN:  HU36 1091 8001 0000 0051 9837 0001
SWIFT / BIC:  BACXHUHB (BACXHUHBXXX)
Kérjük, figyelmesen töltsd ki az átutalási megbízást, ugyanis ha nem az EU-n belülről utalsz, akkor az átutalás összes költségét neked kell viseled, különben a bank jóval kevesebbet ír jóvá a számlánkon. Ebben az esetben nem tudunk tagként felvenni, hisz nem érkezett be a tagdíjad teljes összege.

Unicredit-bankfiókban a Mensa számlájára

Ha van a közeledben, vagy csak arra jársz, akkor készpénzben is befizetheted a számlánkra:
Mensa HungarIQa
10918001-00000051-98370001

Ekkor is tüntesd fel a neved és a tagsági számod! Figyelj arra, hogy mindenképp a tagsági számoddal kezd a közleményt (olykor lemarad a közlemény többi része és nem tudjuk azonosítani, ki volt a befizető).

Postai csekken

Ezt a fizetési módot – annak magas költségei miatt – 2022-től megszüntettük. Ha nagyon szeretnék így fizetni, akkor ezt a postán ún. rózsaszín csekkel teheted meg, ekkor a címzetthez a Mensa számlaszámát írd, valamint mindenképp írj a titkárnak, hogy így fizetsz. Azonban ennek igen magas költségei vannak, amit neked kell viselned.