Tagdíj

A Mensa nonprofit szervezetként a tagdíjakból – és egyéb bevételekből, pl. az SZJA-1%-okból – támogatja a programokat, fedezi az egyesület működtetésének egyéb költségeit, a tagdíj tehát valamilyen formában visszakerül hozzánk, a tagokhoz.

2024. január 1-től:

A teljes tagdíj összege: 14 000 Ft/év.
24 év alatt és 65 év felett 50% kedvezmény: 7000 Ft/év.

(A tagdíj egy teljes évre szól: a befizetés napjától a következő év azonos hónapjának utolsó napjáig.)

2025. január 1-től:

A teljes tagdíj összege: 16 000 Ft/év.

24 év alatt és 65 év felett 50% kedvezmény: 8000 Ft/év.

(A tagdíj egy teljes évre szól: a befizetés napjától a következő év azonos hónapjának utolsó napjáig.)

További kedvezmények

Vidéki tagok tagdíjkedvezménye

Amennyiben életvitelszerűen nem Budapesten vagy Pest vármegyében élsz, 30% kedvezményt kapsz a tagdíjból, így az 9800 Ft/év. A kedvezmény megállapításánál a profilod Lakhely vármegye mezőjét vesszük figyelembe.

Folyamatos tagságért járó kedvezmény

A folyamatos tagság minden 5. éve után (vagyis a 6., 11. és 16. év befizetésekor) a tagdíj 10%-kal csökken (precízebben: a kedvezmény mértéke 10 százalékponttal nő; ennek maximális mértéke 30%).

Ha nem vagy biztos abban, hogy hány éve vagy tag, vagy volt-e 3 hónapnál hosszabb kimaradásod (ilyenkor a tagsági jogviszony megszakad), a saját profil oldaladon tudod megnézni a folytonos tagságod kezdetét.

A fenti két kedvezmény nem vonható össze, a rendszer automatikusan a számodra kedvezőbbel számol és az automatikus e-mailes értesítőben is a tényleges tagdíj szerepel. 

GYES-tagdíj

Akinek 3 éven aluli gyermeke van és/vagy GYES ellátásban részesül, a tagdíjból 50% kedvezményt kap, így 7000 Ft/év a tagdíja. Ennek igényléséhez a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, vagy a gyesről szóló határozatot kell elküldeni a [email protected] címre.

A GYES-kedvezmény az igényléstől a gyermek 3. életkorának betöltéséig (vagy az ellátás lejáratáig) érvényesíthető. Az igénylés előtti időszakra visszamenőlegesen sajnos nem tudjuk megadni.

Vendégtag regisztrációs díja

Amennyiben egy külföldi Mensa-szervezet tagja vagy, de szeretnél értesülni a magyarországi eseményekről is, akkor lehetőséged van vendégtagságot kérni. Ennek díja a mindenkori legalacsonyabb tagdíj, ami jelenleg 7000 Ft. Kérjük, vedd figyelembe, hogy külföldi címre nem tudunk küldeményt postázni.
A vendégtagságról itt olvashatsz bővebben.

A fenti kedvezmények nem összevonhatóak, amennyiben több kedvezményre is jogosult lennél, akkor a számodra legmagasabb mértékű kedvezménytípust adjuk meg.

Hogyan fizetheted be a tagdíjat?

Bankkártyával (ezt a fizetési módot szeretjük a legjobban, mert így minden automatikusan történik)

Ha belépsz a honlapra, akkor a saját profil oldaladon jelezzük, ha aktuális a befizetés, ott tudsz a fizetés gombra kattintani. Ha így fizeted be a tagdíjadat, körülbelül 1 perc után már élhetsz is a tagság előnyeivel (egy kicsit várnod kell a befizetés után, hogy a banktól megjöjjön a válasz).

Banki átutalással, automata rendszeren át (ezt a módot is szeretjük, mert szintén automatikus)

profilodban a „fizetés átutalással” gombra kattintva fizethetsz átutalással. Ekkor megkapod az összes adatot, hogy hova és milyen közleménnyel kell elutalnod az összeget. Figyelj arra, hogy a közleményben pontosan azt add meg, amit a SimplePay kér, ne többet vagy mást. Ha nem azonosítható emiatt a befizetésed, az összeg automatikusan visszautalásra kerül, melynek költsége lehet. Amint megérkezik a befizetésed, azt automatikusan feldolgozzuk. Ha szükséges, itt találsz ehhez egy részletes útmutatót.

Banki utalással közvetlenül a Mensa számlára

A tagdíj összegét a Mensa HungarIQa Egyesület számlájára utalhatod át, számlaszámunk:
10918001-00000051-98370001 (Unicredit Bank)
A megjegyzésben, kérjük, tüntesd fel a neved és a tagsági számod!
Ennél a módszernél kézzel kell feldolgozzuk a befizetést, így akár egy hétbe is beletelhet, mire érvényesül. Ha átutalással fizetnél, javasoljuk, hogy inkább a fenti, automata rendszeren keresztülit válaszd.

Figyelj arra, hogy helyesen add meg a tagdíj összegét. Amennyiben többet utalsz, mint szükséges, de ez nem haladja meg a 14 000 Ft-ot, úgy vesszük, hogy nem kívánsz élni a számodra nyújtott kedvezménnyel.

Ha külföldről utalsz, akkor fontosak az alábbi infók:

Mensa HungarIQa Egyesület
IBAN:  HU36 1091 8001 0000 0051 9837 0001
SWIFT / BIC:  BACXHUHB (BACXHUHBXXX)
Kérjük, figyelmesen töltsd ki az átutalási megbízást, ugyanis ha nem az EU-n belülről utalsz, akkor az átutalás összes költségét neked kell viseled, különben a bank jóval kevesebbet ír jóvá a számlánkon. Ebben az esetben nem tudunk tagként felvenni, hisz nem érkezett be a tagdíjad teljes összege.

Unicredit-bankfiókban a Mensa számlájára

Ha van a közeledben, vagy csak arra jársz, akkor készpénzben is befizetheted a számlánkra:
Mensa HungarIQa
10918001-00000051-98370001

Ekkor is tüntesd fel a neved és a tagsági számod! Figyelj arra, hogy mindenképp a tagsági számoddal kezd a közleményt (olykor lemarad a közlemény többi része és nem tudjuk azonosítani, ki volt a befizető).

Postai csekken

Ezt a fizetési módot – annak magas költségei miatt – 2022-től megszüntettük. Ha nagyon szeretnél így fizetni, akkor ezt a postán ún. rózsaszín csekkel teheted meg, ekkor a címzetthez a Mensa számlaszámát írd, valamint mindenképp írj a titkárnak, hogy így fizetsz. Azonban ennek igen magas költségei vannak, amit neked kell viselned.