Információk a Mensa felvételi IQ-tesztjéről

IQ-teszt írók

Bizonyára Ön is sok IQ-teszttel találkozott már magazinokban vagy akár az interneten. (Többek között itt, a Mensa weboldalán is kitölthet online próbatesztet.) Sajnos a legtöbbről nem derül ki, hogy ezek bizony nem igazi IQ-tesztek, csupán szórakoztató játékok, amolyan szellemi erőpróbák. Egy igazi IQ-teszt előállítása ugyanis rettentően drága és időigényes feladat, hiszen ezeket a teszteket előzetesen több ezer, több tízezer, speciális szempontok alapján kiválasztott emberen tesztelik, azaz "sztenderdizálják". A Mensa-tesztet kitöltve végre igazi, nemzeközileg is elfogadott, hivatalos eredményt kaphat.

Bár a Mensa HungarIQa Egyesület által használt IQ-teszt kitöltése önmagában is nagy élmény, de a szórakozáson kívül még egy okból érdemes belevágni ebbe a szellemi kalandba: a Mensa-tagság legfontosabb feltétele ugyanis egy olyan teszteredmény elérése, amelyre csak az emberek 2 százaléka képes. "A 2 százalékos léc átugrása" elsőre talán túl nagy kihívásnak tűnhet, de nem érdemes megijedni: az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján a tesztírók körülbelül fele-kétharmada megfelel e kritériumnak. (Ez azt mutatja, hogy a tesztírás "bevállalása" már eleve elég komoly szűrőként funkcionál.)

A teszt nem igényel különleges ismereteket vagy előképzettséget, csak a logikus gondolkodás képességét, rugalmasságát, a tanulékonyságot méri, és mivel kizárólag ábrákból áll, nyelvi képességet sem igényel. 

A tesztírás részeként a Mensa HungarIQa erre feljogosított tagja, az úgynevezett proktor "bemelegítésképpen" körülbelül egyórás előadást tart a Mensáról, az intelligenciáról és magáról a tesztről. A tesztírás (az előadással együtt) körülbelül 2-2,5 órát vesz igénybe.

A tesztírás díja 4000 Ft.

A kiválasztott tesztírásra itt, a honlapon kell jelentkezni.

A díjat a tesztírás előtt, a helyszínen kell befizetni.
A rendszeres, minden hónap első szombatján tartott budapesti tesztírások előtt, 15 és 16 óra között agyműves foglalkozást tartunk: szórakoztató és fejtörő játékokat lehet kipróbálni ingyen, mindenféle kötelezettség nélkül.

A teszt értékelését hivatásos pszichológusok végzik. A teszteredményt a Mensa titkosan kezeli, az eredményről csak a tesztíró kap - levélben vagy e-mailben - értesítést.

A tesztírás alsó korhatára 17 év, és két tesztírás között mindenki esetében legalább egy évnek kell eltelnie.

További információért keresse a Mensa HungarIQa tesztgondnokát a kapcsolati oldalon keresztül!