Játékos IQ-teszt

Örömmel látjuk, hogy kedvet kapott játékos intelligenciatesztünk kitöltéséhez. A teszt 70 kérdésből áll, és kb. fél órát vesz igénybe, de ígérjük, megéri. Egyrészt a különféle feladatok megoldása már önmagában is szórakoztató időtöltés, másrészt végül aránylag pontosan megtudhatja IQ-értékét. (A teszt az oldal alján található gombbal indul, de előtte érdemes elolvasnia az alábbi információkat is.)

Hogy miért csak aránylag?

Egyszerűen azért, mert egy IQ-teszt attól lesz „valódi” IQ-teszt, hogy a készítők a megjelentetés előtt több ezer, nem ritkán akár több tízezer véletlenszerűen kiválasztott emberen is kipróbálják. (Az igazán jó teszteket minden érintett országban külön-külön is tesztelik.) A pszichológusok a próba alapján tudják a teszt „nehézségét” meghatározni. Ez a művelet – a sztenderdizálás – több millió forintba kerül, és sok éves munkát igényel, hiszen pl. a reprezentatív minta kiválasztása már önmagában is borzasztóan nehéz feladat. Ebből adódik, hogy egy valódi IQ-teszt – a Mensa felvételi tesztje is ilyen – szinte minden esetben jogdíjas. Az egyetlen magyar mintán sztenderdizált komoly IQ-teszt, amit az interneten ingyenesen ki lehet tölteni, az új adaptív tesztünk, amit az Online IQ-próbateszt menüből lehet elérni.
Játékos tesztünk mégis közelebb áll az igazihoz, mint a magazinokban található úgynevezett „IQ-teszt”-ek, mert egy kisebb csoporton előzetesen kipróbáltuk, majd Az ország tesztje című tévéműsorban több tízezer kitöltés után is a várt eredményt kaptuk. 

Fontos tudnivalók:

  • Ez a teszt nem a Mensa felvételi tesztje.
  • A teszt eredménye tájékoztató jellegű, vagyis nem ad „hivatalos” értékelést.
  • A kezdőoldalon statisztikai célból adatokat kérünk majd Öntől. Nevet természetesen nem kell megadnia, az adatokat pedig kizárólag az intelligencia kutatásával és a teszttel kapcsolatos tudományos célokra használjuk.
  • Kérjük, a tesztet egy ember csak egyszer töltse ki!
  • A kérdések az értékelésnél egyforma mértékben esnek latba, és a rossz válaszokért nem jár „pontlevonás”.
  • A 16 éves alsó korhatár oka, hogy a teszt sztenderdizálásának sajátosságai folytán csak e fölött ad megfelelően megbízható eredményt.
  • A teszt kitöltése közben nem lehet – ill. nem szabad – visszalépni előző vagy még korábbi feladatra (sem a böngésző „Vissza” gombjával, sem a „Backspace” billentyűvel). Ha mégis „sikerül”, akkor sajnos a teszt futása megszakad.

Felkészült? Akkor nyomja meg az alábbi gombot, és indulhat a teszt!


A teszt az RTL Klub „Az ország tesztje” című műsorához készült.

A tesztet készítette: Elekes G. Sándor, Galló Ágnes, Dr. Kovács Kristóf, Rigó Péter, Schmiedl Gábor
Programozás: Huszár Péter