Mensa a nagyvilágban

A Mensa nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Angliában. Ma több mint 130 000 tagja van a világ mintegy hetvenöt országában. Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa.

A Mensa célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. Egyetlen tagsági kritériuma egy rendszeresített és ellenőrzött intelligenciateszten elért olyan szint, amely magasabb, mint az emberek 98%-áé.

A Mensa az egész világra kiterjedő szervezet, amelynek mintegy negyvenöt országában létezik helyi szervezete, és még további harmincban élnek Mensa-tagok. Ez különösen szerencsés az utazások, más kultúrák megismerése szempontjából. Az úgynevezett SIGHT (Service for Information, Guidance and Hospitality to Travellers) intézménye segítséget nyújt a külföldre látogató tagoknak a szálláskeresésben, az eligazodásban, a helyi szervezettel való kapcsolatfelvételben. A magyar SIGHT is megpróbál minden lehetőséget megadni a hozzánk érkező külföldi mensásoknak. A nemzeti szervezetek aktívan együttműködnek, képviselőik évente találkoznak tapasztalatcserére. Gyakran előfordulnak közös programok is. Immár hagyomány az úgynevezett EMAG (Európai mensás találkozó), amelyre egész Európából várják a tagokat.

A Nemzetközi Mensa működéséről részletes leírást itt találsz.

Híres mensások

Isaac Asimov - a science-fiction egyik atyja. Műveit nem kell bemutatni.
Geena Davis - amerikai színésznő, nagy sikerrel játszott a Thelma és Louise című filmben, legutóbb pedig az Utánunk a tűzözön című akciófilmben láthattuk.
Sir Clive Sinclair - neve mindenkinek ismerősen cseng a számítógépek világában. Tizenhét éven át volt a brit Mensa elnöke.
Norman Schwarzkopf tábornok - a Sivatagi Vihar hadművelet szellemi atyja és vezetője.
Steve Martin - amerikai komikus, akit legutóbb a Rózsaszín Párduc mozifilmekben láthattunk.
Martin Cooper - akit a mobiltelefon feltalálójaként tartunk számon.

Vannak olyan híres mensások, akinek a neve kevésbé ismert, de amit tettek vagy létrehoztak, azt szinte mindenki ismeri vagy különlegességként fogadja el. Így például a Ford gyár Fairlane autótípusát is egy mensás tervezőnek köszönhetjük, nevét a márka örökítette meg, nem is beszélve Donald Petersenről, a Ford korábbi elnökéről. Van olyan amerikai tag, aki már háromszor mászta meg a Mount Everestet.

Nemzetközi Alapszabály

angolul
magyar fordítás
(2009-as változat, a legújabb verziót a www.mensa.org címen találod meg).