Újabb két évig magyar hölgy vezeti a világ legintelligensebb embereit

Balanyi Bibiána 2015-ben került a világ legintelligensebb embereit összefogó Mensa International élére. Az elmúlt két évben elnökként már ő vezette a mára 100 országban több mint 130 ezer tagot számláló közösséget. 2017 júniusában sikerült megismételnie a bravúrt és az ausztrál és svéd elnökjelölttel szemben megtartania a szavazók bizalmát.

Bibiána 1994 óta tagja a Mensa magyar tagozatának, a Mensa HungarIQának, és közel tíz éven keresztül volt a hazai egyesület elnöke. 2009-ben a nemzetközi Mensa fejlesztési igazgatójává választották; négy évet töltött ebben a pozícióban, így 2015-ben már komoly tapasztalattal szállt versenybe a nemzetközi elnöki tisztségért. Elnökségének két éve alatt számos projektet kezdeményezett, amelyek elsősorban a tagsággal való aktívabb kommunikációt és az információáramlást támogatják, főként az online és a közösségi média felületein. Mostani kampányában is a további fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt.

„A magyar Mensa-közösség ismét megmutatta, hogy az összefogás mekkora erőt jelent. A teljes hazai tagság közel fele szavazott, ami kimagaslóan magas arányt jelent a többi országhoz képest – a győzelmemet egyértelműen nekik köszönhetem. A másik két jelölt is intenzív kampányt folytatott, így még nagyobb öröm, hogy kifejezetten erős versenyben újra bizalmat kaptam. Igyekszem a következő időszakban is bebizonyítani, hogy érdemes vagyok rá” – mondta Bibiána.

A jelenleg 3200 tagú Mensa HungarIQa elnöke Bogdán Richárd, aki elmondta: a magyar egyesület tagsága folyamatosan növekszik, köszönhetően az ingyenes, online adaptív tesztnek, amelyet már több mint 250 ezren töltöttek ki, továbbá az Év intelligens vállalata versenynek és más projekteknek. Mára a Mensa név és az intelligencia kifejezés a köztudatban is összefonódott, és Bibiána elnöki pozíciója ezt tovább erősíti majd.

A magyarok igen aktívan részt vesznek a nemzetközi munkában: a Mensa International nemzetközi felügyelő pszichológusa Dr. Kovács Kristóf, a nemzetközi kommunikációs felelős Vancsik Ivett, a nemzetközi választási bizottságban dr. Szalma Tibor, a nemzetközi igazgatótanácsban pedig Bogdán Richárd képviseli Magyarországot. A Mensa összes tisztségviselője önkéntesként, ellenszolgáltatás nélkül végzi munkáját.

Mi a Mensa?

A Mensa nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Nagy-Britanniában; tavaly ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. Ma több mint 130 ezer tagja van a világ mintegy száz országában, s ebből 45 országban működik hivatalos nemzeti szervezet. A Mensa célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. Egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése valamely – a Mensa felügyelő pszichológusa által elfogadott – intelligenciateszten.

A Mensa igyekszik tudatosítani és népszerűsíteni az intelligenciát mint értéket, hozzájárulni ahhoz, hogy az emberi intelligenciát az emberiség javára fordítsa. Támogatja az intelligencia természetére, jellemzőire és használatára irányuló kutatásokat, nem utolsósorban pedig ösztönző közeget biztosít a tagjainak.

www.mensa.org

Mensa HungarIQa – A legszínesebb szürkeállomány

A Mensa HungarIQa a nemzetközi szervezet magyarországi egyesülete. Jelenleg 3200 tagot számlál, és tagjainak száma örvendetesen növekszik. Az egyesület rendszeresen szervez tesztírásokat az ország nagyvárosaiban – a sikeres tesztírókat pedig szeretettel látja tagjai sorában és változatos programjain. A Mensa HungarIQa – a nemzetközi szervezethez hasonlóan – egyenlő tagok független kerekasztal-társaságaként működik; nem kötelezi el magát egyetlen ideológia, filozófia, vallás vagy politikai erő mellett sem, és semmilyen közös véleményt nem erőltet a tagjaira.

www.mensa.hu

További információ: