Társasjátékverseny 2011

December 10-11-én a Köki Terminál második emeletén megrendeztük az első Társasjáték Fesztivált. Ez az év legnagyobb ilyen jellegű eseménye volt, számos programmal színesítve, amelyek mind összefüggenek a társasjátékokkal.

A legtöbb embert megmozgató program a JátékTér volt, amelyen a két nap alatt több mint 500 látogató próbált ki 48 játékot. A legnépszerűbb ezek közül a CubiCup volt, amelyet fejlesztője, Kovács Gábor személyesen ismertetett. Így a látogatók is visszaigazolták, hogy aCubiCup nem véletlenül kapta meg tavaly a Mensa Társasjátékverseny győztese címet. A haladó játékosoknak versenyeket szerveztünk öt játékból: Qwirkle, Wizard, Dominion, Pentago és Offboard. A nyerteseket társasjátékokkal díjaztuk.

A számunkra legfontosabb program a III. Mensa HungarIQa Társasjátékverseny volt. Az idén nevezett 22 játék tesztelése időigényes feladat volt, de 2 nap alatt 40 tagunk segítségével sikeresen megoldottuk. A szavazatok összesítése után az alábbi eredmény született.

A győztes játékok:

7 Csoda

Egy pörgős, ötletes stratégiai kártyajáték, amelyben a hét csoda egyikét próbáljuk megépíteni. Minden játékos a kezébe kap 7 kártyát, amelyek közül egyet megépíthet, a többit tovább kell adnia szomszédjának. A szomszédtól kapott lapokkal ugyanezt kell tenni, amíg elfogynak. Három ilyen kör után a játéknak vége és összeszámoljuk a pontokat. 

Bumeráng

A játékosok hat féle állatra vadásznak öt vadászmezőn. Miután benépesülnek a vadászmezők, mindenki titokban választ egyet, ahol vadászni szeretne. Bumerángokkal licitálva döntik el a sorrendet. Az első vadász begyűjti az összes állatot a választott vadászmezőről, majd sorban a többiek is. Több kör után, a játék végén csak az kap pontot, aki egy állatból a legtöbbet ejtette el.

Coyote

A játékosok indiánok bőrébe bújhatnak. Mindenki tollszerű lapokat tűz a fejpántjába, anélkül, hogy ő maga megnézné azt. A többi játékos lapjait látva kell egy olyan számot tippelni, ami nem nagyobb az összes játékos fején lévő tollak összértékénél. Ha játékostársunk elfogadja a tippet, neki nagyobbat kell mondania, míg ha nem, akkor számolunk és aki tévedett, kap egy tomahawkot. 

Repello

A nagy következmények játéka. A táblán tornyok és korongok találhatók, amelyek taszítják egymást. A torony léptetésével láncreakció indul be, mely végiggyűrűzik az egész játékterületen és így értékes korongok hullanak le a tábla szélein. A lelökött korongok pontokat érnek és a játékot az nyeri, akinek a legtöbb pontot sikerül összegyűjtenie.