Társasjátékverseny 2009

2009. november 7-én lezajlott az I. Mensa HungarIQa Társasjátékverseny. Az idei megmérettetésre 6 kiadó összesen 14 játékot nevezett be. Ezeket 54 Mensa-tag 8 órán keresztül tesztelte a budapesti Art'otel konferencia termében. A szavazatok összesítése után eredményt hirdettünk és kiosztottuk a díjakat.

A győztes játékok:

Callisto

A játékban a játékosok célja, hogy minél több játékkövet lehelyezzenek a játékfelületre. A játékköveknek a játékfelületen legalább egy oldallal érintkezniük kell. A játékosok tervszerű és taktikus lehelyezésekkel saját területüket bővítik és blokkolhatják egymást a játékban.

Deo Gratia

Magyar kártyapakli,  a reneszánszkori Magyarország fontos személyiségeivel és helyszíneivel illusztrálva, néhány speciális lappal kiegészítve. Meghalt Mátyás, meghalt az igazság? Isten kegyelméből (Deo Gratia) új királyt kell választani, aki Magyarországot vezeti! A játékosok támogatókat (kártyapárokat) és erényeket (speciális lapokat) gyűjtve próbálnak trónra kerülni.

Dominion

Ez az 500 lapot tartalmazó kártyajáték modulokból épül fel, ezek kombinációja több millió kezdőállást biztosít. A játékosok uradalmát az általuk birtokolt kártyák szimbolizálják. Minden játékos a saját kártyapakliját építi, ami a játék elején mindössze néhány réz-, és földbirtok lapból áll, de a végére hatalmas és prosperáló birodalommá válik.

Tutela

Tutela - Latin szó, jelentése: futár. A földesúr a környező városokba futárokat küld. Minden futárcsoportnak négy várba kell minél hamarabb eljutnia. A hatszögekből álló játéktáblán a játékosok az akciókártyák segítségével haladnak céljuk felé, vagy akadályozzák ellenfeleiket.