Kockázás

Kockázás

Játékosok, segédeszközök

Játszhatja 2-N ember, de 3 alatt nem elég élvezetes, 10 felett pedig már elég vontatott lehet. 
Játékosonként 5 dobókockára van szükség.

A játék menete

Minden játékos kiveti mind az 5 kockáját, de úgy hogy a többiek ne lássák. 
Valaki kezd. Megkísérli felbecsülni a kidobott számokat. Licitál. 
Eztán a jobbján ülő játékos következik. Két dolgot tehet. Vagy magasabb becslést ad, és akkor a rákövetkező játékoson a sor, vagy tamáskodik, azaz kijelenti, hogy szerinte az előző játékos licitje nem megalapozott. Ekkor a körnek vége, mindenki felfedi a kockáit, és eldöntik, hogy az utolsó licit jó volt-e vagy sem. Ha megállta a helyét, akkor a tamáskodó játékos válik meg egy kockájától, ha nem, akkor a túlzott becslést adó. 
Eztán a játékosok (megmaradt kockáikkal) újra dobnak, és a következő kört a tamáskodó jobb oldali szomszédja kezdi egy új licittel. 
A játék addig tart, mígnem már csak egy ember kezében marad kocka. Ő a győztes.

A licitálás

A licit tartalma a következő: Szerinteeeem a kezünkben lévő izé... X darab kockából legalább eeee... Y darab Z értékű. Például: Amondó vagyok, van itt 8 darab 3-as. 
A következő játékos hogy emelheti a licitet? Vagy a darabszámot növeli meg, és ehhez bármilyen értéket mondhat, vagy azonos darabszám mellett nagyobb értéket mond. Tehát nyolc hármasra mondhat például kilenc vagy több akármit, illetve nyolc négyest vagy nagyobb értéket. 
Hogy érdekesebb legyen a dolog, az egyesek speciális szerepet játszanak. Ők a dzsókerek. Számoláskor bármilyen értéket helyettesíthetnek. Tehát egy "van legalább 8 darab 3-as" kijelentést úgy kell érteni, hogy (az összes játékos kezében levő kockák között) a 3-asok és az 1-esek együtt legalább nyolcan vannak. Speciális az egyes abból a szempontból is, hogy erősebb a hatosnál. Azaz hét egyessel überelni lehet a "hét darab hatos" licitet.

Taktika

Ezt a fejezetet nem írjuk meg. :-)