Bakos emlékverseny

Bakos emlékverseny

Az általunk nagyon kedvelt nyelvi játékot mi kereszteltük el így. Bárhol játszható, nem is kell hozzá sok minden: 6-12 ember, egyforma papírok, toll, no és természetesen a Bakos Idegen szavak és kifejezések szótára.

A játék menete

Az első ember (mindegy, hogy ki, úgyis sorban megy, és a végén mindenki szerepel egyszer) felüti a szótárt, és keres belőle egy olyan szót, amit a jelenlévők nem ismernek (önkéntes bevallás alapján). Ha megvan a kiválasztott fogalom, a többi játékos az előtte fekvő papírra felírja a szót, majd a néhány perces gondolkodási idő alatt elkészítik a szó definícióját - vagyis leírják azt, amit szerintük a szó jelenthet. Természetesen úgy kell írni, hogy azt mások ne láthassák. A kész definíciókat annak az embernek adják oda, aki a szót kiválasztotta. Közben a szóválasztó játékos is leírja saját papírjára az eredeti, tehát a szótárban szereplő meghatározást. Célszerű előre megállapodni, hogy az írásmódokban ne legyen feltűnő eltérés (lóbetűk, tinta színe, papír beosztása stb.), így nem lehet már a papír hátoldaláról megismerni, hogy arra éppen ki írt.

Ha mindenki elkészült, a szót feladó játékos elolvasgatja a meghatározásokat (hogy később nevetésével, hangsúlyával ne áruljon el semmit), összekevergeti őket, hogy a sorrendből se lehessen következtetni arra, ki írta meghatározást.

Ezután hangosan, egymás után, lehetőleg rezzenéstelen arccal és egyformán felolvassa a definíciókat (köztük az eredetit is), a játékosok pedig figyelnek. (Igen fontos, az olvasható írás, hiszen akinek az írása kibetűzhetetlen, az máris lebukott). A játékosok kigondolják, hogy melyiket tartják az igazinak.

Ezután a feladó még egyszer felolvassa a meghatározásokat, a játékosok pedig egynél és csak egynél szavaznak (szavazni kötelező, de sajátra nem illik!), hogy szerintük melyik az igazi definíció. A felolvasó játékos az adott papíron jelzi, hogy a meghatározásra hány szavazat érkezett. Ezután elárulja, hogy melyik szerepelt a Bakos könyvben.

Pontozás:

  • aki olyan definíciót írt, amit elhittek, annyi pontot kap, ahányan elhitték
  • aki helyesen szavazott a jó definícióra, az is kap egy pontot (ha van ilyen)
  • aki véletlenül olyan meghatározást írt, amely gyakorlatilag megegyezik az eredetivel, szintén pontot kap  

Ezután a következő játékos választ szót, és így tovább.

A játék pontozás nélkül is játszható, hiszen úgyis a vicc, az agyament hülyeségek és a nevetés a legszórakoztatóbb benne.